Summary

Gastenboek

Wat kunst doet
We gaan de tentoonstelling bezoeken en kijken wat de kunstenaars hebben gemaakt. Je leert ontdekken wat de kunstenaar jou wilt vertellen. En wat jij daarbij denkt en voelt.
(Duur 30 min.)
U bevindt zich op de pagina › rondleiding
 

 

Hoe kan de toeschouwer nou zien wat de kunstenaar verbeeldt? Meestal zegt je buikgevoel wat je in eerste instantie vindt van het kunstwerk. Soms merk je hartstochtelijke bewondering op, of zelfs afkeuring. Maar er is meer; door uitgebreid stil te staan bij wat je ziet, blijkt dat er meer te beleven valt. Door het esthetische op een cognitieve manier te benoemen en daarna het denken en beleven samen te voegen verwerf je inzicht.

Indigo Almelo organiseert rondleidingen. Voor kinderen worden speciale rondleidingen verzorgd onder het motto kinderen kijken kunst. Aan rondleidingen voor groepen zijn kosten verbonden.

Marlies Lebesque

 


 

Kijkmethode:

A. Waarnemen zonder denken
Wil je de diepte ervaring van het actuele moment mogelijk maken dan moet je beginnen met alles buiten de deur te houden wat je kan afleiden.
Kijk zolang naar het kunstwerk en laat het tot je doordringen. Door je in het kunstwerk te verliezen en je er aan over te geven, ontstaat de ervaring van het actuele moment. Zo vindt de echte ervaring plaats die je in het diepste innerlijk raakt. Deze ervaring is direct, uniek en authentiek. De ervaring kan niet herhaald worden, is van jezelf, laat je voelen dat je leeft, verrijkt en verandert je.

 

B. Hardop kijken. Analyse van de esthetische middelen
De toeschouwer die werkelijk wil achterhalen wat de betekenis is van het beeldend werk van deze groep kunstenaars, zal met open mind op zoek gaan naar wat de kunstenaar ons mee te delen heeft.
Als je de zichtbare wereld niet meer herkent in een beeld of schilderij, kan je dan toch achterhalen wat de kunstenaar ons wil zeggen?

Neem de tijd om verder te kijken dan je neus lang is en maak kennis met de wereld van de kunstenaar. Open je ogen voor wat er te ZIEN is. Verwoord wat je ziet, benoem de vormgevende handelingen, de materialen, de techniek, en zie welke de problemen de kunstenaar heeft opgelost. En laat iedere interpretatie achterwege. Abstracte kunst stelt niks voor! 

 


Start Rondleiding Bedburg -Hau